Każdy z nas pewnie pamięta ten okropny smak syropu z miodu i cytryny. Ja go osobiście nie cierpię, dlatego też postanowiłam spróbować wersji przyjemniejszej dla kubków smakowych. Miód, imbir i cytryna. Zaciekawieni?

Pokrojona cytryna przed usunięciem pestek

Pokrojona cytryna przed usunięciem pestek

Co nam będzie potrzebne?

  • Słoiczek i z nakrętką
  • miód naturalny
  • 2 cytryny
  • imbir 3-4 centymetry korzenia

Na początek wyparzamy słoiczek, nakrętkę i cytryny. Cytryny kroimy na (w miarę możliwości) cienkie plasterki i usuwamy pestki. Imbir obieramy i ścieramy. Ja to zrobiłam na małych oczkach. A to co zostało po prostu pokroiłam na mniejsze kawałeczki.

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Jaki miód wybrać? Najlepiej naturalny z pasieki znajomego. Ja mam takie szczęście, że mój brat cioteczny ma pasiekę, więc mam przepyszny płynny lipowy miód. Oczywiście możecie wybrać taki miód, jaki lubicie, jednak ważne, żeby był płynny i nie był sztuczny.

Wrzucamy 3 plasterki cytryny, posypujemy odrobiną imbiru i zalewamy łyżką miodu. Pierwszą warstwę proponuje zalać dwoma łyżkami, później jedna już powinna wystarczyć. I tak do samej góry słoiczka: cytryna, imbir, miód. Na wierzchu najlepiej przykryć wszystko cytrynką.

Magiczny syrop w czasie tworzenia

Magiczny syrop w czasie tworzenia

Jest to idealny sposób nie tylko na piękny, ale również na zdrowy prezent. Idealny na kaszel i ból gardła. Oczywiście można stosować codziennie do herbaty, rozcieńczać z wodą albo też pić jak syrop łyżeczką. Zdrowego grudnia Kochani!